Nationaldagen

6:e juni, Sveriges nationaldag. Vi firar den på ett hotell i Borlänge med rosévin, jordgubbar och trubadur i baren. Kunde ha haft det sämre. Minns när man var barn och såg på hollywoodfilmer där de firade ”fourth of july”, vilken fest! Och vilka fyrverkerier! Inte förrän 2005 blev Sveriges nationaldag en helgdag i Sverige och annandag pingst  fick offra sig och bli en ”vanlig” tråkig vardag. Ingen kan sörja mindre än jag 😉

Vi brukar fira nationaldagen på Djäkneberget i Västerås, har gjort det de senaste fem åren iaf, men detta året blev det annorlunda.  Saknar gemenskapen på berget och det opålitliga vädret, men vet att jag nästa år kommer att packa pick-nick korgen igen och falla tillbaka i gamla vanor.

Såg på SVT ikväll från firandet på Skansen. De intervjuade bla Soran Ismail och han fick frågan vad som var typiskt svenskt. Hans svar gjorde mig väldigt glad och jag måste erkänna, lite tårögd…

”Typiskt svenskt? Ja det är väl vad alla svenska medborgare gör var och varannan dag?”

Så känner även jag. Visst är det charmigt med röda stugor med vita knutar, sill och nubbe till midsommar och den svenska folkdräkten.. Men hallå? Sverige idag är ju såååå mycket mer än att sjunga ”små grodorna” och dansa ut julen den 20.e knut. Har jag fel så ber jag om ursäkt, men för mig är det bara en del av vad som är ”svenskt” i Sverige 2014.

I år firar vi även 200 år utan krig i Sverige. Det är något vi svenskar ska vara oerhört stolta och tacksamma över. Våra föräldrar och förfäder har sett till att vi, i Sverige, har den välfärd vi har, den yttrandefrihet vi har och den demokrati vi har. Om detta inte är något vi ska vara tacksamma för, glädjas över, vara stolta över och vilja dela med oss till resten av världen, då vet jag inte vad som skulle vara mer värt…

Önskar er alla en fortsatt trevlig Nationaldagskväll. Ses nästa år på Djäkneberget i Västerås.

Kram /A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *