Mänskligt misstag?

På midsommardagen sprang jag på en sida på FB som hette ”Vitmakt neger slakt”. (Nej det är inte jag som står för särskrivningen, sidan hette så). Utan att ens sätta mig in vad syftet med sidan var anmälde jag den till FB-supporten. Säg någon som inte uppfattar det namnet som rasistiskt…

Dagen efter hade jag fått ett meddelande från FB-supporten. Jag citerar: ”Den här sidan har inte tagits bort. Tack för att du tog dig tid att rapportera något som du anser bryter mot våra gemenskapsregler. Det är sådana här insatser som gör att Facebook kan fortsätta att vara en säker och välkomnande miljö. Vi har granskat sidan som du anmält på grund av trakasserier och har bedömt att den inte bryter mot våra gemenskapsregler.”

Då börjar ju Anna självklart att fundera. ”Säker och välkomnande miljö”? För vem/vilka? Tror inte att mörkhyade människor känner sig varken välkomna eller säkra på den här sidan. ”Sidan bryter inte mot våra gemenskapsregler”. Gemenskap för vem/vilka? Och vilka är inte välkomna i FB´s gemenskap? Slängde genast iväg en ny anmälan, tänkte att någon på FB-supporten måste ha haft en skruv lös när hen gjorde den bedömningen…

Nu har Facebook gått ut med en offentlig ursäkt och tagit bort sidan. De skyller på ett ”mänskligt misstag”. Jag tycker snarare att det var ett märkligt misstag. För efter vad jag förstår så granskas alla anmälningar av riktiga personer, dvs det är inte en dator som kollar upp anmälningarna. Den person som tog emot dessa hundratals anmälningar om den här sidan kan inte riktigt ha förstått sin arbetsuppgift och det tycker jag är synnerligen märkligt. Jag kunde bedöma sidan, efter att bara ha läst namnet på den, att den var rasistisk, främlingsfientlig och att den direkt hamnar under brottsrubriceringen ”hets mot folkgrupp”. Vad var det denna granskningsperson missade i sitt arbete??? Mycket märkligt…

 

Nu kom älsklingen hem med lite asiatisk kvällsmat till oss. Blir väl att slökolla på någon dålig fotbollsmatch till tuggandet av kyckling med sötsur sås.

Ha en underbar tisdagskväll! /A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *