Hemlös, hjälplös, hjärtlös?

Skulle ner till Coop. Smöret var slut och så behövde liten frukt till skolan. Som vanligt möts jag av en tiggare vid entrén.

-”Hej hej” provar han lite försiktigt och slår sedan ner blicken.

-”Hej hej” svarar jag och fortsätter in i butiken.

Väl därinne börjar tankarna vandra iväg.  ”Usch vad jobbigt med alla dessa tiggare överallt. Undrar var just han kommer ifrån? Är han en av dessa utsatta tiggare som skeppats hit och får betala för både tiggarplats och sovplats? Antagligen… Men om han nu är en del i det organiserade tiggeriet, inte sjutton är det han som är på toppen av pyramiden? Undrar om han har fru och barn därhemma.. Visst såg han frusen ut? Hur många passerar den här mannen varje dag och inte ens tittar på honom, än mindre säger ´hej´och faktiskt ger honom ett erkännande att just han finns? Att just han syns? Ska jag kanske ge honom ett par kronor på vägen ut? Fast till vilken nytta? Han kanske inte får behålla de ynkliga kronorna själv. Mig kvittar det, en krona eller två kan jag gott avvara. Men uppmuntrar jag då tiggeriet? Bidrar jag till att fler tiggare söker sin lycka i Sverige?”

Tankarna fortsätter i dessa spår medan jag plockar på mig vindruvor, satsumas, lätta, en cola light och ett par kexchoklad. Betalar varorna i kassan och plockar varsamt ner dom i påsen. På väg mot utgången sträcker sig högerhanden efter satsumas och kexchoklad och medan jag åter passerar tiggaren på väg ut till bilen så sträcker jag den lilla påsen med fem gula frukter och de två chokladbitarna till mannen. ”Varsågod” hör jag mig själv säga och världens största leende möter mina ögon. -”Tack, tack snälla” säger tiggaren på knagglig svenska. Jag fortsätter gå. Sätter mig i bilen och vågar inte möta tiggarens blick igen.

Väl hemma pendlar mina känslor mellan skam och lycka, ångest och kärlek.. Berättar för liten vad jag precis har gjort och förklarar för henne att jag har dubbla känslor. Det kanske var fel? Hennes svar kommer jag alltid att bära inom mig:

-”Men mamma? Hur kan det vara fel att ge till någon som inte har något?”

/A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *